|
| Artikkel: Maluku kakaduu / Cacatua alba | |
| | Autor | Teade |
---|
Artiklid Artiklite toimetaja
Linde : pole ühtegi Postitusi : 30
| Pealkiri: Artikkel: Maluku kakaduu / Cacatua alba Laup 04 Juun 2011, 21:42 | |
| Maluku kakaduu Cacatua alba (ladina keeles) / White cockatoo (inglise keeles) Autor: Maike MägiMaluku kakaduu | Pilt on Vikipeedias kuulutatud avalikuks omandiks LevikMaluku kakaduu, Cacatua album (samuti tuntud kui Valge Kakaduu) elupaiga saared on Halmahera, Bacan, Ternate, Tidore, Kasiruta ja Mandiole Põhja Maluku ning Indoneesia. KirjeldusMaluku kakaduu on keskmise suurusega kuni 46 cm pikk. Esma pilguna paistab nagu valge papagoi koos pruuni või sinise silmaga ja tume halli nokaga. Neil on suur peahari, mis on poolringikujulise kujundiga (sarnane vihmavarjule ja seeläbi ka nimi). Peahari on normaalselt kaldus. Tiiva ja saba alumine pool on kahvatu kollane või sidruni värvi, mis paistab välja kui nad lendavad. Isasel maluku kakaduul tavaliselt on suurem pea ja suurem nokk kui emasel. Maluku kakaduu võib elada kuni 80 aasta vanuseks. SuhtlemineMaluku kakaduu võib vestelda. Kuigi mõnel võib-olla sõnavara 50-100 sõna, üldiselt nad ei ole kõige paremad kõnelejad nagu amazonased või hall papagoid. Nad on head trikkide õppijad. Üldiselt maluku kakaduu on arukas, sotsiaalne, sõbraliku loomusega, aktiivne, akrobaatiline ja väga südamlik ning on suurepärane kaaslane. HooldusMaluku kakaduu võib olla väga valju häälega. Neil on väga tugev hääl ja ei sobi teda pidada korteris. Neil on ka tugev nokk ja võivad hävitada mis tahes ajal kõikke asju. Tuleb varustada neile suure, ruumika puuri kus nad võivad ronida selle ümber ja teha harjutusi. Maluku kakaduu peaks olema osa perekonnast ja nende puur peaks ka olema kohas kus nad võivad näha pere tegevust ja kus mööduvad kõrvalt, et tervitada. Nad vajavad samuti ka puurist väljas käimist iga päev, peab saama tähelepanu, harjutada ja muutusi keskkonnas. Neil peaks olema mänguasjad ja ka midagi närimiseks. Maluku kakaduu on üks liik kes kaldub sulgi noppima, põhjuseks on üksildus ja tüdimus. Oma maluku kakaduud ei peaks võtma liiga kergelt. Nad nõuavad hoolt, tähelepanu ja palju ruumi. Nende hoidmine võib minna küllaldki kulukaks. Aga kui sa suudad anda kõik nende vajadused, võid saada autasuks palju armastust, kiindumust, meelelahutust ja lõbu. ToitumineMaluku kakaduu toidulauda kuuluvad kvaliteetsed seemned, roheline uba, hernes, kirsid, porgand, spargelkapsas, vili, viinamarjad, õunad (v.a. seemned), apelsin, pirn, melon jne. Puuviljade toitmise juures tuleb kindlasti eemaldada seemned, sest need sisaldavad teatud mürkaineid mis on linnu tervisele kahjulikud. ___________________________ Artikli toimetas: Henri MaalmannArtikli kopeerimine ilma autori loata on rangelt keelatud! © http://papagoid.blogspot.com/ veebilehe autor Maike Mägi
| |
| | | Pille Moderaator
Linde : 17 Postitusi : 2046 Asukoht : Tallinn Vanus : 53
| Pealkiri: Re: Artikkel: Maluku kakaduu / Cacatua alba Nelj 24 Jan 2013, 10:49 | |
| Ma olen põgusalt uurinud Maluku kakaduu kohta ja seetõttu mingi ähmane ülevaade on mul välja kujunenud. Kindel olen vaid selles, et mina ei soovi endale koju tuua suurt kakaduud. Küll aga olen juhuse tahtel kokku puutunud inimestega, kes sellest isiksusest on võlutud. Isegi inimene, kel pole üldse papagoidega mingeid kogemusi, aga oma ettekujutluses plaanis alustada Maluku kakaduuga, esimeseks linnuks... Ma ei tea inimesi Eestis, kellel kodus Maluku kakaduu on. Muidugi oleks vaja kontakteeruda mõne omanikuga, ka külastada, enne kui endale koju lind muretseda. Isegi nimetused tekitasid minus algul segadust: Umbrella kakaduu, Maluku kakaduu - on's need üks ja sama? Ilmneb, et on. Eesti Linnunimetuste Komisjoni andmebaas ütleb: Selts: Psittaciformes - papagoilised Sugukond: Cacatuidae - kakaduulased Perekond ja liik: Cacatua alba Eesti keeles - maluku kakaduu Inglise keeles - White Cockatoo, Great White Cockatoo, Umbrella Cockatoo, White-crested Cockatoo. Ülalolev artikkel on väga üldine ja iseloomu kohta mittemidagiütlev. "Suurepärane kaaslane" on küll ilusasti öeldud, hoolduse peatükis on ka üht-teist meeldejätmiseks, kuid minu arust oleks vaja enne võtmist põhjalikumalt linnu kohta teada. Nii palju kui mulle on vähegi asjalikke artikleid ette sattunud, olen siis lugenud ja on meelde jäänud et probleemid algavad linnuga vanuses umbes 5-8, sel ajal algab pahatihti linnu sokutamine uutele omanikele, üldjuhul muidugi, sest mõned inimesed ei osanud oodata muutusi. Nagu ütlesin, ma palju ei söanda sõna võtta kuna vähe tean, algatuseks jätan siia ühe kodulehe, kes on rohkem huvitatud, võtku sõna.
NB! Koduleht avatud, oodake pool minutit, siis kuulete ka häält, mida kakaduu teeb (seega, volüüm põhja:)) http://www.mytoos.com/ kui hääl kuuldud, lugege edasi, klikates real: Continue to MyToos.com
| |
| | | Pille Moderaator
| Pealkiri: Re: Artikkel: Maluku kakaduu / Cacatua alba Reede 25 Jan 2013, 12:36 | |
| Perekond ja liik: Cacatua alba Eesti keeles: maluku kakaduu Inglise keeles: White Cockatoo, Great White Cockatoo, Umbrella Cockatoo, White-crested Cockatoo.
Perekond ja liik: Cacatua moluccensis Eesti keeles: serami kakaduu Inglise keeles: Salmon-crested Cockatoo, Moluccan Cockatoo.
nimetused võetud: http://www.eoy.ee/birdnames/index.php
Serami kakaduust väike info lugemiseks, taas ingliskeelne: http://www.ckcbirds.co.uk/moluccan.htm
Viimati muutis seda Pille (Teis 27 Jan 2015, 11:08). Kokku muudetud 1 kord | |
| | | Pille Moderaator
| Pealkiri: Re: Artikkel: Maluku kakaduu / Cacatua alba Laup 16 Nov 2013, 15:29 | |
| - Artiklid kirjutas:
Maluku kakaduu on keskmise suurusega kuni 46 cm pikk. Sama oluline kui teada pikkust, oleks vaja juba enne lemmiklinnu soetamist, teada suure kakaduu tiibade siruulatust wingspans 1 inches (toll) = 2.54 cm Keskmiselt siis 71-91 cm. | |
| | | Sponsored content
| Pealkiri: Re: Artikkel: Maluku kakaduu / Cacatua alba | |
| |
| | | | Artikkel: Maluku kakaduu / Cacatua alba | |
|
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1 | |
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
| |
| |
| Latest topics | » Nokk lõheneb.Nelj 07 Sept 2023, 09:09 by tibu» Loomakliinikud, kus ravitakse papagoisid.Nelj 23 Märts 2023, 10:25 by Pille» Vitamiinid, mineraalid, kaltsiumi- ja joodikividPüh 25 Apr 2021, 13:15 by Pille» piltide lisamine päevikusseReede 16 Okt 2020, 14:34 by Pille» UV-valgustusReede 16 Okt 2020, 13:19 by Pille» Millega toita pääsukese poegi?Reede 31 Juul 2020, 09:43 by tibu» Vööt-mägipapagoiReede 10 Juul 2020, 15:06 by tibu» Vööt-mägipapagoiKolm 08 Juul 2020, 15:25 by MailisR » Papagoi ajab nokavahelt vedelat löga väljaLaup 26 Okt 2019, 15:15 by tibu» Papagoi suri vistReede 23 Aug 2019, 15:54 by tibu |
|