|
| Ei taha lennata | |
| | Autor | Teade |
---|
tiina Nooruk
Linde : 5 Postitusi : 20 Asukoht : Lääne-Virumaaa Vanus : 55
| Pealkiri: Ei taha lennata Püh 09 Nov 2014, 12:29 | |
| Meil juhtus paar kuud tagasi selline asi, et üks viirpapagoidest lendas mööda tuba ringi ja maandus järsku täpselt koera nina ette. Koer ei teinud midagi, vaatas üllatunud näoga, et mis siis nüüd , seepeale lendas Rio veel üle koera ja maandus siis koera selja taha. Koer seepeale pani minema, aga papagoi vist oli nii ehmunud, et jäi sinna koera asemele kössitama, võtsin ta sealt kätte ja panin puuri. Peale seda ta enam lennata ei taha. Lasen neil võimalusel ikka paar korda nädalas ( vähemalt) puurist välja tulla, teine papagoi Blue lendab kohe kardinapuu otsa, aga Rio enam välja ei tule. Paaril korral on roninud lihtsalt puuri otsa, kui teine väljas on.Panin ta põrandale, siis tõusis umbes 20-30cm kõrgusele ja lasi ennast uuesti põrandale, nii ta mul siis jalutab mööda põrandat vahel. Aga tundub, et ta väga puurist välja tulla ei taha. Muidu tundub ta olema terve, sööb ja laulab ja ronib mööda puuri, väliselt mingit vigastust ka olema ei paista. Papagoid on mul olnud alles 4 kuud ja see meil alles esmane kogemus, seepärast mõtlesingi küsida, mida Teie asjast arvate. | |
| | | tibu Kuldsulg
| Pealkiri: Re: Ei taha lennata Püh 09 Nov 2014, 12:37 | |
| Kas Rio varem lendas ilusasti, või ainus kord kui olete teda lendamas näinud juhtuski siis kui ta koera ehmatas? Kas tegu on ameerika või inglise tüüpi viirpapagoiga? Inglased on suured ja massiivsed viirpapagoid. | |
| | | tiina Nooruk
| Pealkiri: Re: Ei taha lennata Püh 09 Nov 2014, 12:51 | |
| Jah, varem lendas ka ringi, tema tegelikult oligi alguses julgem ja uudishimulikum kui Blue ( natuke suurem ka). Aga just peale seda koeraga silmast-silma kohtumist ta enam ei lenda. Ma arvan, et nad on mõlemad ikka ameerika tüüpi, s.t.siis väiksed. Ostsime nad Rakvere Põhjakeskuse loomapoest, selle ajaga ,s.t. siis 4 kuuga on nad kasvanud umbes poole suuremaks kui nad algul olid. Võib-olla Rio lihtsalt ei jaksa lennata? Süüa talle meeldib ja maiustusi olen ka neile andnud - äkki on ta siis ülekaaluline? Blue on tast natuke väiksem küll. | |
| | | Pille Moderaator
Linde : 17 Postitusi : 2046 Asukoht : Tallinn Vanus : 53
| Pealkiri: Re: Ei taha lennata Püh 09 Nov 2014, 13:57 | |
| Poest ostes võivad linnud olla üsna kriipsujukud, alles kodus kosuvad. Hästi ei usu et te 4 kuuga olete suutnud linnu(d) ülekaaluliseks kasvatada,, oleneb muidugi, mida süüa annate ja kui sageli linnud saavad oma energiat rakendada st. lennata ja tegevuses olla. Põrandal kõnnivad vähesed liigid ja sedagi alles siis, kui on uue koduga harjunud. Viirpapagoi vist eriti meelsasti põrandal poleks? Neile meeldivad ikka kõrgused. Küllap ta koerast ära kohkus, see oli võibolla ta esimene kohtumine neljajalgse loomaga. Pane puuri külge väljapoole õrsi või oksi. Las ta istub oksal, kuni tahab. Kui kõrgel on nende puur? Tuppa, kui on võimalik, võiks puurist natuke kaugemale lauale näiteks, panna mingi turnimispuu ehk mänguplatsi. Nii on neil treenimist ja meelelahutust. Näited http://www.zooplus.de/shop/vogel/spielzeug/papagei/6644 või ise meisterdada https://papagoimaja.forum.co.ee/t1216-ronimispuud | |
| | | tibu Kuldsulg
| Pealkiri: Re: Ei taha lennata Püh 09 Nov 2014, 20:46 | |
| Mul pole kogemusi, et ehmunud lind enam lennata ei taha. Rio multikas oli muidugi nii, kuid see oli multikas Kui lind lennata ei jaksa, nagu sa esimeses postituses kirjeldasid (lendab natuke ja siis potsatab maha), peab selle taga olema mingi terviseprobleem. Ma soovitaksin teha linnule tervisekontroll loomaarsti juures. Mul endal on vana papagoi kes ei jaksa lennata, kuid see tuleb tõesti vanadusest. Ka siis on viirukad raske lennuga, kui nad pole saanud seda harjutada. Pikk puuris olek vähendab nende jõudu kuid selline viirukas suudab siiski rohkem lennata kui 30cm. Mul on üks kollane 4a viirukas, kes ei taha eriti lennata. Ta on aastaid elanud kitsas puuris. Arvan, et nüüd minu juures ta ei viitsi lennata või tunneb puuris ennast turvaliselt. Kui lendab siis nagu helikopter, põrinal. Kuid põrandale nii naljalt ei maandu, ikka kapi otsa või kardinapuule. Soovitan lindu arstile näidata. Võib-olla saate õigel ajal mingile haigusele jaole. Pille, viirpapagoidele meeldib ka põrandal käia. Looduses otsivad nad toitu maast. | |
| | | tiina Nooruk
| Pealkiri: Re: Ei taha lennata Esm 10 Nov 2014, 19:44 | |
| Tänan vastuste eest! Ma arvan ikka ka, et ilmselt ei ole probleem selles, et Rio oleks ülekaaluline, pigem siis mõni tervisehäda või hirm? Lennuhirm? Kas linnul võib selline asi tekkida?Tänagi kui töölt tulin, tegin kohe puuriukse lahti, aga täna ei tulnud kumbki neist välja, Rio korraks istus puuriukse peal, vaatas ringi ja ronis siis tagasi õrrele.Puur on põrandast umbes meetri kõrgusel, kapi peal.Aga vaatame mis saab, kas Rio hakkab lendama või mitte. Tean siin meie kandis ühte loomaarsti, kes on ise pikalt papagoisid pidanud - ma konsulteerisin natuke temaga ka, ta arvas, et ehk lind ikkagi ehmatas.. No ei tea, vaatame. Muidu on Rio küll hästi aktiive - kekutab peegli ees ja laulab ja kakub liivapaberit ja mängib mänguasjaga ja teeb Bluele noka abil selgeks, et tema on puuris peremees ja peab kõrgemal õrrel istuma - praegugi kekutab Blue nina ees. Aga tänan veelkord vastuste eest ja annan teada, kuidas mei läheb. | |
| | | Pille Moderaator
| Pealkiri: Re: Ei taha lennata Esm 10 Nov 2014, 21:53 | |
| Aa, see liivapaber... teate, konkreetselt, võtke see ära Mingit kasu sellest pole, lõhub ainult linnu jalgade nahka. Seda kogemust lihtsalt pole tarvis et üks hetk avastate et linnul on jalal veritsevaid haavandeid. Loomapoodides lolli järjekindlusega neid liivapaberi õrsi soovitatakse, eks enamus ostjaid on omad vitsad kätte saanud ja rohkem ei taha. Oksad ja kiviõrred on head ja funktsioneerivad küünte terituseks väga hästi. Linnule võib pakkuda puguliiva, seal sees on austrikarpide tükke, või kaltsiumi-, joodikivi. Liivapaber on isegi kahjulik, liim pole mingi mahe ökotoode. Seda on rõõm kuulda, et nad mängivad ja on elavaloomulised, küll kõik saab korda. Võibolla on tuba liiga hämar? Või siis et, enne kui koju jõuate, on vahepeal olnud päris (kott)pime ja lindudele tundus et päev on läbi. Siis õhtul võtab elavnemine aega, ma pakun. | |
| | | tiina Nooruk
| Pealkiri: Re: Ei taha lennata Teis 11 Nov 2014, 13:13 | |
| Selge, võtan liivapaberi ära, vahepeal mul ei olnudki seda, alles paar nädalat tagasi panin uuesti ühele õrrele ümber. Puguliiv on neil olemas ja puuri aluspanuks panin nüüd ka selle teokarpidega liiva ( enne oli mul puidugraanul). Eile õhtust veel niipalju, et Rio lõpuks ikka lendas puurist välja ja põrandale, kus ta siis jälle mõnda aega ringi jalutas. Puuri kõrval on mul suur draakonipuu, varem lendas ta ise selle otsa, eile siis panin ta ühe oksa peale istuma ( hirm oli küll , et äkki kukub alla, aga ei , kõndis natuke oksa peal ringi ja siis lendas ise puuri tagasi. See on õige, et kuna nüüd läheb nii vara pimedaks, siis nende päev lõpeb tõesti umbes kella 15 paiku ära, nii kauaks kui mina töölt tulen ja algab siis õhtul uuesti. Olen lastele öelnud küll, et nad papagoidele tule põlema paneks ,aga eks nad vahel unustavad ja siis ongi, et kui mina tulen, siis istuvad papagoid kottpimedas. Mineraalikivi on neil ka olemas, tundub, et neil selle vastu väga suurt huvi ei ole, aga paar korda olen vähemalt Riot näinud seda nokkimas. Ja veel küsiksin - see ei ole nüüd küll päris sellesse teemasse - aga mis söök viirudele see kõige parem oleks? Alguses ostsin neile Vitakrafti sööke, nüüd viimasel korral Vadi Grani Four Seasons söök parakiitidele. Kas see ikka sobib viirpapagoidele? Mulle tundub, et nad ei söö seda nii hästi, kui varem Vitakrafti sööki. Olen neile veel pakkunud banaani ja kurki, aga nad on üsna umbusklikud uue söögi suhtes, ilmselt tuleb järjekindlamalt proovida. | |
| | | tibu Kuldsulg
| Pealkiri: Re: Ei taha lennata Teis 11 Nov 2014, 15:30 | |
| Meil on toitumise all hästi hea teema, mida erinevad seemnesegud sisaldavad. Vaata sinna Mina pooldan toitu milles pole E-aineid ja eraldi vitamiine lisatud.. Ühesõnaga naturaalset toitu. Vitamiine peaks ikka naturaalsest toidust saama. Vajadusel võib lindudele spetsiaalse vitamiinikuuri teha. Poes on selleks vedelikud ja pulbrid või mis iganes. Valgustuse probleemi lahendaks taimeriga lamp või midagi sellist. Mineraalkivi jt. järavadki nad siis kui tunnevad vajadust. Mina kasutan puuripõhja ajalehte. Hea koristada ja tasuta käes. Vanu ajalehti küsin raamatukogust. | |
| | | Pille Moderaator
| Pealkiri: Re: Ei taha lennata Püh 11 Jan 2015, 23:50 | |
| - tiina kirjutas:
- Ma arvan ikka ka, et ilmselt ei ole probleem selles, et Rio oleks ülekaaluline, pigem siis mõni tervisehäda või hirm? Lennuhirm? Kas linnul võib selline asi tekkida?Tänagi kui töölt tulin, tegin kohe puuriukse lahti, aga täna ei tulnud kumbki neist välja, Rio korraks istus puuriukse peal, vaatas ringi ja ronis siis tagasi õrrele.Puur on põrandast umbes meetri kõrgusel, kapi peal.Aga vaatame mis saab, kas Rio hakkab lendama või mitte. Tean siin meie kandis ühte loomaarsti, kes on ise pikalt papagoisid pidanud - ma konsulteerisin natuke temaga ka, ta arvas, et ehk lind ikkagi ehmatas.. No ei tea, vaatame. Muidu on Rio küll hästi aktiive.
Aga tänan veelkord vastuste eest ja annan teada, kuidas meil läheb. Kuidas Riol läheb? | |
| | | tiina Nooruk
| Pealkiri: Re: Ei taha lennata Esm 12 Jan 2015, 11:38 | |
| Riol läheb üldiselt hästi - lendab, aga sellise maanduva trajektooriga, kõrgemale,nt.kapi otsa või kardinapuu otsa ei lenda. Tundub, et nad mõlemad tunnevad ennast puuris vist turvalisemalt kui väljaspool puuri. Blue teeb ikka vahel mõne ringi toas ja maandub siis kas kardinapuu otsa või puuri otsa, siis ka Rio ronib välja Blue juurde. Ma ei ole seda loomaarsti juurde minekut veel ette võtnud - ma isegi ei tea, kuidas sellega talvel hakkama saada. Muidu on mõlemad endiselt aktiivsed - söövad ja laulavad ja võtavad omavahel mõõtu, kummal teravam nokk on - ma väga mures praegu ei ole nende pärast, tundub hästi olema. | |
| | | Sponsored content
| Pealkiri: Re: Ei taha lennata | |
| |
| | | | Ei taha lennata | |
|
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1 | |
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
| |
| |
| Latest topics | » Nokk lõheneb.Nelj 07 Sept 2023, 09:09 by tibu» Loomakliinikud, kus ravitakse papagoisid.Nelj 23 Märts 2023, 10:25 by Pille» Vitamiinid, mineraalid, kaltsiumi- ja joodikividPüh 25 Apr 2021, 13:15 by Pille» piltide lisamine päevikusseReede 16 Okt 2020, 14:34 by Pille» UV-valgustusReede 16 Okt 2020, 13:19 by Pille» Millega toita pääsukese poegi?Reede 31 Juul 2020, 09:43 by tibu» Vööt-mägipapagoiReede 10 Juul 2020, 15:06 by tibu» Vööt-mägipapagoiKolm 08 Juul 2020, 15:25 by MailisR » Papagoi ajab nokavahelt vedelat löga väljaLaup 26 Okt 2019, 15:15 by tibu» Papagoi suri vistReede 23 Aug 2019, 15:54 by tibu |
|