Mu roselladele ja eclectusele maitseb hautatud kinoa. Vahelduseks ja tervislik on ka. See ei asenda muidugi põhitoitu. Esimesel korral nad ei tundnud huvi, kolmanda pakkumise järel juba söövad isuga. Mitte aga kõik viimseni, mingi mass jäetakse järgi.
Tšiili hanemalts (Chenopodium quinoa) kuulub peedi ja spinatiga ühte perekonda. Toiduks kasutatakse seemneid. Kinoa ei ole teravili.
Kõrge valgu- ja lüsiinisisaldusega. Teistes taimedes üldjuhul valgusisaldus on väike. Nii et alternatiiv loomsetele valkudele.
Magneesiumi, raua ja kaltsiumirikas, B2 ja E vitamiin, aluseline toiduaine. Gluteenivaba.
Seemneid paraku müüakse vaid ökopoodides, 500g vähem kui 5€, kuid sellest pakist jagub pikaks ajaks, terad paisuvad keetes ja lindude tarbeks pole vaja suurt kogust teha.
Enne keetmist loputa voolava vee all. Looduses on seemnetel ümber kibedamaitseline kest, kuigi poodides müügil olev on eelnevalt töödeldud ja kest eemaldatud, siiski igaks-juhuks loputada.
Seemned keevasse vette, ilma soola ja maitseaineteta. Vett pole mõtet palju panna, valmima peab siiski puder mitte supp. Vett nii palju nagu 1 osa seemnete kohta 2 osa vett.
Korraks keema lasta ja nõrgal tulel hautada 10 min. Seemned muutuvad poolläbipaistvaks ja spiraalne "saba", valge idu, eraldub tera kehaosast.
Kõigest täpsemalt:
http://www.vianaturale.ee/kinoa
http://eevarelli.com/2011/kinoa-inkade-kuld/
http://www.loodusajakiri.ee/eesti_loodus/artikkel3954_3918.html